Terug naar resultaten

Aquafin i.s.m. De Kruitfabriek

Ons bedrijf in 3 kernwoorden

Milieugedreven – Innovatief – Deskundig 

Hoeveel tijd je bij ons kan doorbrengen

15-30 min.

Wat we dagelijks doen

Aquafin zuivert elke dag 2 miljard liter huishoudelijk afvalwater van Vlaamse gezinnen. Zo werken we aan proper water in beken en rivieren en een leefomgeving in harmonie met water. Maar we kijken ook met een frisse blik naar bredere maatschappelijk uitdagingen. Ruim 100 steden en gemeenten werken met ons samen voor hun afvalwater- en hemelwaterbeheer maar ook recuperatie van grondstoffen uit afvalwater staat hoog op onze onderzoeksagenda.

Waarom het zo goed werken is bij ons

Werken bij Aquafin geeft je het gevoel dat je echt bijdraagt aan een beter milieu!

Waarom wij deelnemen aan Voka Open Bedrijvendag 2019

Het project in de Kruitfabriek biedt een mooie kans om een aantal concepten voor lokale waterzuivering te testen in een reële omgeving. De nadruk ligt op het sluiten van grondstoffenkringlopen voor een duurzame toekomst. Dit sluit heel mooi aan bij het centrale thema van de Voka Open Bedrijvendag “Groen: Duurzaam Ondernemen”.

Wist je dat
 • 84% van het huishoudelijk afvalwater gezuiverd wordt vooraleer het in de beek of rivier terechtkomt.
   
 • De  Kruitfabriek het water van lavabo’s en keuken ter plaatse zuivert voor hergebruik? Dat gebeurt in 2 systemen. Het water dat enkel door het rietveld gaat, kan gebruikt worden om planten mee te bevloeien of toiletten mee te spoelen. Het zuiveringsproces van nanofiltratie gaat een stap verder en haalt onder meer ook zouten, medicijnresten en kleurstoffen uit het water. Daardoor is het geschikt voor allerlei vormen van hergebruik, zoals schoonmaak, wasmachines, carwash, recreatie, en zou het zelfs in stadslandbouw of als bron voor drinkwater kunnen gebruikt worden.
   
 • Pure urine een dankbare bron van fosfor is? De heren die de urinoirs van de Kruitfabriek gebruiken, leveren een persoonlijke bijdrage tot de recuperatie van dit mineraal, waarvan de voorraden in de natuur eindig zijn. Een struvietreactor haalt het fosfor en deels ook stikstof uit de ingezamelde urine, en zet het om naar struviet. En dat is dan weer de ideale meststof voor de plaatselijke kruidentuin.
Wat je zal ontdekken

Het project heeft ook een belangrijke educatieve waarde. Alles opstellingen staan achter glazen wanden en er zijn infoschermen en -borden opgesteld. Zo kunnen de 40.000 bezoekers die de Kruitfabriek jaarlijks over de vloer krijgt, van dichtbij zien wat er allemaal mogelijk is met afvalwater.

Wat we doen rond groen/duurzaam ondernemen

Het duurzaamheidsbeleid van Aquafin zit verankerd in de organisatie, omdat onze medewerkers het zelf mee vorm hebben geven. Het steunt op drie pijlers: 

 • Groen doén: we willen de impact van onze activiteiten op het milieu en het klimaat zo klein mogelijk houden.
 • Kansen creëren: we willen onze reputatie als goede werkgever verder ontwikkelen want onze medewerkers zijn het kapitaal van een onderneming.
 • Positieve impact op onze omgeving: we bouwen bruggen met partners die dezelfde normen en waarden uitdragen. We werken niet naast maar met elkaar. 

 

Adres:
Steenkaai 44D
1800 Vilvoorde
Telefoon: 03 450 45 11
Website: www.aquafin.be
Openingsuren:

Van 10u tot 17u op de locatie van de KRUITFABRIEK

Volg ons ook op www.dekruitfabriek.be.

Inhoud:
 • Milieu
 • Techniek & Technologie
Praktisch:
 • Jobs
 • Klasbezoek mogelijk
Vacatures:
Toegankelijkheid rolstoelgebruikers:
 • Volledig rolstoeltoegankelijk

Steenkaai 44D, Vilvoorde

In the spotlight

Gent

ArcelorMittal Gent

 • Techniek & Technologie

GENT

KU Leuven Technologiecampus Gent

 • Techniek & Technologie

Brugge/Zeebrugge

NOORDZEE DRONES

 • Techniek & Technologie