Terug naar resultaten

Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust

Wie we zijn

Het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust bestaat uit vier operationele afdelingen (Loodswezen, Scheepvaartbegeleiding, Vloot en Kust). Samen maken we de veilige toegang tot de zeehavens in Vlaanderen mogelijk. Wanneer een schip de Belgische wateren binnen vaart, zorgen de verkeersleiders van afdeling Scheepvaartbegeleiding vanop afstand voor een vlotte en veilige doorvaart. Op zee komen loodsen aan boord om met hun nautische knowhow de schepen veilig tot in de Vlaamse zeehavens te laten brengen.

Hierbij krijgen zij hulp van de collega’s van Vloot die de loodsen van en naar de te beloodsen schepen op zee, in de Scheldemonding en op de Schelde brengen. Vloot beheert ook alle andere overheidsvaartuigen zoals veerboten, onderzoeksschepen, boeienleggers en zo meer. De collega’s van de Vlaamse Hydrografie (onderdeel van afdeling Kust) maken de zee- en Scheldekaarten en de getijtabellen op. Ze houden deze, up- to-date en delen op deze manier informatie die van internationaal belang is om veilig doorheen de Vlaamse wateren te navigeren. Zo is het cruciaal om te weten waar je best wel en niet vaart of waar onder het water bijvoorbeeld wrakken liggen.

Wist je trouwens dat het ook deze collega’s zijn die zorgen voor het kustweerbericht? Handig voor zowel de beroeps- als pleziervaart, maar ook als je gewoon een dagje naar zee komt of van watersporten houdt. 

Waar we voor staan

Ons agentschap in 3 kernwoorden: Veilige scheepvaart & kustbescherming.

Als agentschap verantwoordelijk voor het kustgebied en de toegang tot de havens in Vlaanderen:

 • garanderen we de structurele en functionele veiligheid van het maritiem gebied en de optimale werking van de nautische keten
 • dragen we bij tot de economische ontwikkeling van het kustgebied en de havens in Vlaanderen
 • organiseren we de watergebonden mobiliteit van personen in Vlaanderen. 

Door onze betrouwbare dienstverlening, innovatie, expertise en samenwerking worden we DE maritieme overheidspartner.

De waarden van de Vlaamse overheid werden binnen MDK ondergebracht in de slagzin “Samen, Veilig en Vooruit”:

 • Samen: Optimale samenwerking, bundeling van expertise en knowhow, sociale steun, inspraak, delen van informatie en kennis, erkenning en waardering voor elkaar, aandacht voor diversiteit, samenhorigheid
 • Veilig: Fysiek en mentaal welzijn optimaliseren, een veilige werkomgeving, transparantie bieden, vertrouwen geven en krijgen, fairness ervaren en durven ingrijpen
 • Vooruit: Innovatie, continu verbeteren, expertise versterken, opleiding, engagement, visie en duidelijkheid, feedbackcultuur
Wat we doen

Voka Open Bedrijvendag is dé ideale gelegenheid om de burger een blik te gunnen achter de maritieme schermen en te laten kennis maken met ons agentschap en onze medewerkers.

Wist je dat…

 • onze loodsen per jaar bijna 60.000 loodsprestaties uitvoeren?
 • er 30 onbemande en 5 bemande verkeerscentrales zijn in de Schelderadarketen?
 • onze collega’s van Vloot jaarlijks meer dan 3 miljoen passagiers verwelkomen op 7 verschillende veerdiensten?
 • de Vlaamse Hydrografie jaarlijks meer dan 400 peilingen uitvoert op de Schelde alleen al?
Wat je zal ontdekken

Maak kennis met de uitdagende wereld van de scheepvaart! We bieden exclusief inkijk in ons iconisch gebouw langs de Schelde. Je kan ook letterlijk achter de schermen kijken bij de Vlaamse Hydrografie, die onder andere spectaculaire scheepswrakken op de bodem van de Noordzee en de Schelde in kaart brengt. Via een live feed krijg je vanuit het geklasseerde Imalso-gebouw in Antwerpen– inzicht in de controlevloer van de radartoren van Vlissingen. 

Wat je zelf kan uitproberen

Benieuwd hoe de peilingen op de Schelde gebeuren? Of hoe het loodsstation op zee eruitziet? Je ontdekt het allemaal dankzij onze Virtual Reality-belevingen! Je waant je in een heuse 360°-opstelling zelf even bemanningslid aan boord. Train alvast maar je zeebenen, wij zorgen ervoor dat je niet nat wordt! 

Praktische informatie
 • Gebouw is rolstoeltoegankelijk 
 • Mondmasker verplicht 
Adres:
Thonetlaan 102/1
2050 Antwerpen (Linkeroever)
Openingsuren:

Van 10u tot 17u

Inhoud:
 • Dienstverlening
Praktisch:
 • Leuk voor kinderen
Gesproken taal:
 • Nederlands
Toegankelijkheid rolstoelgebruikers:
 • Volledig rolstoeltoegankelijk

Thonetlaan 102/1, Antwerpen (Linkeroever)